Espiritualitats Afroatlàntiques

*Il·lustració elaborada per La Flor del Tamarindo

Aquesta és una crida a la trobada dels secrets. Una convocatòria que aplega els traços invisibles, no cartesians del paisatge mitjà, que no és un triangle, sinó que té infinits vectors de matèria viva i espiritual de les diàspores negres.
El mar té memòria i la sorra també, els caurí i els buzios, també”.

Periferia Cimarronas, Barcelona, gener 2022

12/03/2022
18:30h
Periferia Cimarronas (Carrer Cerdanyola 26, baixos)
Inscripció prèvia espaisinterculturals@bcn.cat

En un exercici de memòria i de reconeixement de les diàspores afrodescendents de la ciutat, l’Espai Avinyó, l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) i Periferia Cimarronas proposen el Cicle Espiritualitats Afroatlàntiques.

Un cicle que, des de l’autorepresentació de les pròpies comunitats afrodescendents de la ciutat, proposa posar en relleu la dimensió històrica d’aquestes tradicions i espiritualitats, com a estratègia de supervivència i construcció d’identitats vinculades a l’africanitat. Dimensions que continuen sent importants en el context afroatlàntic i caribeny, però també a Barcelona.

El cicle pretén abordar com van resignificar-se les tradicions espirituals de l’Àfrica Occidental quan les persones esclavitzades van arribar a les costes atlàntiques del continent americà a través de:

  • Les genealogies submergides, la constitució i la transformació d’aquestes pràctiques religioses i espirituals.
  • Les connexions, retroalimentacions i formes d’existència de les diàspores afrodescendents a través d’aquestes espiritualitats.
  • La ruptura de les lògiques colonials com a via per a l’autopreservació d’aquestes espiritualitats, tradicions, cossos i subjectivitats dissidents sexuals i de gènere.

Ritual d’obertura de camins

Com a primera sessió del cicle, Periferia Cimarronas ens proposa un exercici de circulació de la paraula i energies col·lectives intencionades per activar la memòria. Aquest serà un ritual d’evocació de les nostres ancestralitats vives a partir del que el cos recorda.

L’objectiu d’aquesta sessió inicial és generar un espai de diàleg amb les diferents espiritualitats i religions afrodiàsporiques presents a Barcelona. A través de la conversa entre les persones assistents, performance i música, reflexionarem sobre el recorregut ancestral d’aquestes espiritualitats, la seva transmissió a través de les diverses diàspores afrodescendents, i per conseqüència, del seu pes en la configuració d’allò que entenem per negritud.

Amb: 

Ed Pantera , mestre de Capoeira, professor de dansa afro brasilera i de percussió brasilera. Ballarí format per la Companyia de danses africanes i afro brasileres. Activista antirracista, fundador de l’escola de Capoeira Jogo da Luta, cofundador del col·lectiu QuilombUnido i de l’esdeveniment cultural Fuzuê.

Dai Sombra Aisha, professora de capoeira, tallerista de descolonización física sinestèsica, productora sociocultural, activista antiracista, escriptora, investigadora de les Filosofies Africanes, ponent i tallerista d’Estudis Socials des de l’afrocentricitat. Membra de col·lectius com: Mujeres Brasileñas Contra el Fascismo, Ciclo Mujeres i Quilombo Unido.

Heli Vanimal, nascut a Moçambic, al món de l’art actua com a cantant, percussionista i compositor. Un artista espontani, d’energia positiva, i fa del seu art musical alguna cosa humil i de qualitat, amb caràcter alegre porta amb ell un somriure. A més de la seva gran experiència a tot el món, es dedica al desenvolupament de campanyes educatives a través de l’art i la cultura.

Dinamitza: 

  • Periferia Cimarronas és un espai d’afectivitat política i amor negre. És un projecte d’economia solidària, una cooperativa sostinguda per persones negres, afrodescendents, que té la certesa que la cultura és una forma de transformació. Creiem que és viable un espai per imaginar possibles futurs com a comunitat.
  • Alex Medina La sudanesa. És performer, cantant, bruixa, i cuinera.

Coorganitza: 

Col·labora:

  • Periferia Cimarronas