Espiritualitats Afroatlàntiques

*Il·lustració elaborada per La Flor del Tamarindo

Aquesta és una crida a la trobada dels secrets. Una convocatòria que aplega els traços invisibles, no cartesians del paisatge mitjà, que no és un triangle, sinó que té infinits vectors de matèria viva i espiritual de les diàspores negres.
El mar té memòria i la sorra també, els caurí i els buzios, també”.

Periferia Cimarronas, Barcelona, gener 2022

13/04/2022
18:30h
Periferia Cimarronas (Carrer Cerdanyola 26, baixos)
Inscripció prèvia espaisinterculturals@bcn.cat

En un exercici de memòria i de reconeixement de les diàspores afrodescendents de la ciutat, l’Espai Avinyó, l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) i Periferia Cimarronas proposen el Cicle Espiritualitats Afroatlàntiques.

Un cicle que, des de l’autorepresentació de les pròpies comunitats afrodescendents de la ciutat, proposa posar en relleu la dimensió històrica d’aquestes tradicions i espiritualitats, com a estratègia de supervivència i construcció d’identitats vinculades a l’africanitat. Dimensions que continuen sent importants en el context afroatlàntic i caribeny, però també a Barcelona.

El cicle pretén abordar com van resignificar-se les tradicions espirituals de l’Àfrica Occidental quan les persones esclavitzades van arribar a les costes atlàntiques del continent americà a través de:

  • Les genealogies submergides, la constitució i la transformació d’aquestes pràctiques religioses i espirituals.
  • Les connexions, retroalimentacions i formes d’existència de les diàspores afrodescendents a través d’aquestes espiritualitats.
  • La ruptura de les lògiques colonials com a via per a l’autopreservació d’aquestes espiritualitats, tradicions, cossos i subjectivitats dissidents sexuals i de gènere.

Tornar-se incommesurable

“La maledicció que ens ofereix la colonialitat, ens fa creure en la racialització com a principi de vida. Però, estem pensant en la raça i el gènere com a mitologies modernes? Certament, les religions són vaixells i l’espiritualitat és la mar. Té sentit això en què és la llibertat?”. Amb aquesta reflexió Castiel Vitorino Brasileiro ens guia per la que serà la segona sessió del cicle Espiritualitats Afroatlàntiques.

En aquesta sessió, de la mà de Castiel, reorientarem les reflexions cap a la sanació i els espais de cures en relació amb el fet espiritual, així com amb la preservació del secret i la memòria. Generarem un espai on redibuixar el que significa conceptes com “cura”, “sanació”, “transfiguració” i “macumba”, entre altres idees.

Amb: 

Castiel Vitorino Brasileiro (1996). Artista, escriptora i psicòloga clínica. Formada a la Universitat Federal do Espírito Santo. Mestra en psicologia clínica per la Universitat Pontifícia Catòlica de São Paulo (PUC-SP). Castiel Vitorino viu la transmutació com a destinació inevitable. Dribla, incorpora i se submergeix a la seva ontologia Bantu. Assumeix la cura com un moment predictible de llibertat. Estudia i construeix espiritualitats i ancestralitats interespecífiques. Va néixer a Fonte Grande. Vitória/Espirito Santo – Brasil. Viu i treballa al planeta Terra.

Dinamitza: 

  • Periferia Cimarronas és un espai d’afectivitat política i amor negre. És un projecte d’economia solidària, una cooperativa sostinguda per persones negres, afrodescendents, que té la certesa que la cultura és una forma de transformació. Creiem que és viable un espai per imaginar possibles futurs com a comunitat.

Col·labora:

  • Periferia Cimarronas

*Les persones que necessiteu alguna mesura d’accessibilitat indiqueu-ho enviant un correu electrònic a activitatsoar@bcn.cat o trucant al 673 931 868 (de 9.00 a 14.00 h) abans del 05/04/2022.